Seznam stránek

30 dubna 2023

Uměla inteligence (AI) čeří vody

 


Umělá inteligence (AI) značně čeří vody od doby spuštění chatovacího robota ChatGPT od společnosti OpenaAI koncem minulého roku. Taktéž se strhává litý konkurenční boj mezi technologickými firmami, Microsoft nalil spoustu peněz právě do vývoje ChatGPT, umělou inteligenci integroval do svého vyhledávače Bing. Jsou tu i další, Google má svého Barda, Alibaba zase Tongyi Qianwena a svého chatrobota má záměr vyvinout i Elon Musk. Tématu umělé inteligence jsme se v dubnu věnovali samozřejmě také zdatně na AzaNovinách.



Hračka Furby by chtěla ovládnout svět

Na konci první dubnové dekády jsme přinesli článek o hračce z 90 let Furby, která byla propojena s chatovacím robotem ChatGPT a z jejích úst, tedy přesněji zobáku, páč jde o sovu, vyšla děsivá hláška o záměru ovládnout svět.

 

Furby, hračka z 90. let, propojená s ChatGPT by chtěla ovládnout svět - AzaNoviny



Tongyi Qianwen od Alibaby

Na začátku druhé dekády jsme informovali o další konkurenci pro ChatGPT, tentokráte z Číny. Tamní technologický gigant Alibaba představil svého vlastního chatbota Tongyi Qianwena, kterého se postupně chystá Alibaba v blízké budoucnosti zapojit do jednotlivých oblastí působnosti společnosti.

 

ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba - AzaNoviny



Umělá inteligence i na kolejích

Čeští vědci totiž při vývoji takzvané prediktivní údržby železniční trati vyvinuli i prvky, které dokáží udělat z běžné kolejnice chytrou pomocí speciálních materiálů a elektroniky. Výzkumníci měli již dostatek dat z průjezdů vlaků a umělá inteligence tak pomocí algoritmů sleduje stav trati, aby bylo možné včas zasáhnout při hrozících závadách či velkém opotřebení trati. Doplnění kolejnice dalšími senzory umožňuje diagnostikovat i projíždějící vlaky či tramvaje. A díky tomu je možné zasáhnout dříve, než závada na vozidle více poškodí trať či naopak.

 

Chytré kolejnice. Čeští vědci vyvinuli prvky, které zvýší bezpečnost - AzaNoviny



Musk plánuje TruthGPT

Konkurenta ChatGPT plánuje i Elon Musk, hodlá ho nazvat TruthGPT. Mimochodem byl to právě Musk, kdo byl jedním ze zakladatelů OpenAI, posléze se ale s touto organizací rozešel. „Začnu něco, čemu říkám TruthGPT, neboli umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ uvedl Musk v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem z Fox News. „A myslím si, že tohle by mohla být nejlepší cesta k bezpečí v tom smyslu, že u AI, která se stará o pochopení vesmíru, je nepravděpodobné, že by zničila lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru,“ řekl.

 

Musk plánuje spustit chatbota TruthGPT jako konkurenta ChatGPT - AzaNoviny



Polovinu Čechů vývoj AI znepokojuje

Vývoj umělé inteligence znepokujeje kde koho, jak mnéhé odborníky, tak naprosté laiky. Češi mají celkem obezřetný postoj k technologickému pokroku na poli umělé inteligence, více než polovina lidí na něm vidí pozitiva i negativa, zbytek lidí ho pak považuje za veskrze škodlivý, nebo veskrze přínosný pro společnost, nebo věc nedokáže posoudit.

 

Vývoj umělé inteligence znepokojuje téměř polovinu Čechů - AzaNoviny



Povede rozšíření umělé inteligence (AI) k masové nezaměstnanosti?

Alespoň dle německého ekonoma nepovede. Považuje AI naopak za příležitost, jak lidskou práci zkvalitnit a jak lépe využít získaný volný čas. V rozhovoru se zahraničními korespondenty řekl, že podle jeho názoru budou vznikat zcela nové pracovní pozice podobně, jako tomu bylo v minulosti ve chvílích jiných zásadních technických a technologických skoků.

 

Umělá inteligence (AI) dle německého ekonoma nepovede k masové nezaměstnanosti - AzaNoviny



O prémiové účty ChatGPT mají zájem kyberzločinci

Krádeže účtů ChatGPT jsou mezi kyberzločinci novým hitem, když na internetu v současnosti zdatně roste objem obchodu s kradenými prémiovými účty ChatGPT, které kyberzločinci používají mimo jiné k obcházení zákazů a restrikcí v řadě zemí etc.

 

Krádeže premiových účtů ChatGPT novým hitem mezi kyberzločinci - AzaNoviny



 

Tolik z našeho magazínu, nemáme pochyb, že umělá inteligence (AI) bude čeřit vody i nadále. Bude proměňovat naše životy a bytí, a my budeme samozřejmě u toho, abychom vás o tom informovali.


AzaNoviny
Xmagazín A-A

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)