Seznam stránek

25 října 2023

Zatmění Měsíce a Notesa

Blíží se státní svátek Den vzniku samostatného Československého státu (2018) 28. října. V tento den nastane ještě další událost, a to astronomická, neboť bude možné pozorovat částečné zatmění slunce. Česká sociální síť Notesoo má také zatmění, brzy to budou dva měsíce, co je platforma nedostupná.

Částečné zatmění Měsíce

O této astronomické události jsme na hlavním webu AzaNoviny informovali již včera. Částečné zatmění Měsíce bude pozorovatelné i pouhým okem, a to právě na státní svátek v sobotu 28. října. Nebude to jediný jev na obloze, neboť při zatmění budou lidé moci také pozorovat vedle Měsíce i jasnou planetu Jupiter. Více informací a časový průbeh naleznete v článku AzaNovin Na státní svátek 28. října nastane částečné zatmění Měsíce.

 

Na státní svátek 28. října nastane částečné zatmění Měsíce - AzaNoviny



Když už jsme u toho Měsíce, pak vězte, že je patrně starší než jsme si doposud mysleli a než se předpokládalo. Souvisí to s prozkoumáním krystalů z lunárního prachu, kterou na naši planetu dopravila mise Apollo 17. Další podrobnosti v dnešním článku ZDE.

Na AzaNovinách najdete i články o sociální síti X, neb tam se pořád něco děje. Zatmění se nekoná, spíše je tam překotně a střídavě jasno a oblačno, a hlavně jeden neví, co se zase urodí v hlavě šéfa X Corp Elona Muska.

Notesoo a jeho zatmění

O nedostupnosti české sociální sítě Notesoo, které se zatmělo od 5. září a dosud je potemělé, psal sérii článků na svém blogu Xglosy Anděl Azazel. Kromě pravděpodobných důvodů, proč Notesoo nefunguje, se také dozvíte záměry provozovatele s uvažovaným zpoplatněním platformy pro uživatele. A samozřejmě nemůže chybět glosátorský pohled Azazela jak to všechno vidí on. Trojlístek jeho článků k přečtení TADY.


Kulinářství

Z nejnovějších receptů, které na AzaNovinách přibývají jak houby po dešti, jsme tentokrát vybrali Kuřecí prsa v nivové omáčce. Co k tomu budete potřebovat? 600 g kuřecích prsou; 150 g nivy; 2 – 3 hrsti nakrájeného pórku; 1 cibule; 1 stroužek česneku; sůl; pepř; olej. Tento rychlý a celkem snadný recept naleznete v rubrice Recepty a vaření ZDE.

 

Kuřecí prsa v nivové omáčce - Recepty a vaření



AzaNoviny
Xmagazín A-A

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)